ЛИКОВНИ ИЗРАЗ УЧЕНИКА-КАКО „ЖИВЕТИ ЗЕЛЕНО“?
1.10.2013

У Нишком културном центру отворена је међународна изложба радова ученика под називом “ЖИВЕТИ ЗЕЛЕНО-ПОВРАТАК ПРИРОДИ”. Изложбу је отворио Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула у Нишу. Он је истакао садржајну активност ове нишке општине у области заштите животне средине, очувању биодиверзитета, еколошки исправног понашања, уштеди енергије и обновљиве енергије, климатским променама. „Овим пројектом желимо да подигнемо свест грађана Ихтимана и општине Палилула о питањима од животног значаја али и изградњи капацитета за заштиту животне средине, подстицање сарадње на локалном нивоу о кључним питањима од заједничког значаја у погледу јачања територијалне кохезије, конкурентности и одрживости у пограничном региону. По речима Џунића, од овог пројекта у Градској општини Палилула и општини Ихтиман, очекује се  унапређење сарадње, умрежавање у области заштите животне средине и политике енергетске ефикасности на образовном и пословном нивоу у Региону.

Изложба је друга активност једногодишњег пројекта „ЖИВЕТИ ЗЕЛЕНО", који Градска општина Палилула-Ниш остварује уз подршку ЕУ-ИПА ФОНДА, у оквиру  програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија, у партнерству са бугарском општином ИХТИМАН.

Ученици основних и средњих школа, са територије Градске општине Палилула у Нишу, и општине ИХТИМАН у Бугарској, активно су учествовали у програму међународног пројекта „ЛИВИНГ ГРЕЕН-Живети ЗЕЛЕНО“, слањем радова у облику есеја; цртежа; фотографија; скулптура од природног материјала. Ова активност је организована уз подршку Медијске еколошке мреже Србије-ЕКОполис, Нишког културног центра али и наставника ликовног образовања, у школама и представника Канцеларије за младе општине Палилула.

Поставка изложбе, “ЖИВЕТИ ЗЕЛЕНО-ПОВРАТАК ПРИРОДИ” сели се следеће недеље у Бугарску у општину ИХТИМАН. (ЕКОполис нетwорк, Д.Видојковиц)